Cactus – Espace découverte
Postiljonstraat 20
Merab Surviladze creëert een originele versie van abstracte schilderkunst die conceptueel gebaseerd is op de schaduwmetafoor en de filosofische lezing ervan. De minisculpturen die aan het doek 'hangen' verschillen in grootte en schaal: in sommige gevallen lijken ze op een groep etalagepoppen, in andere zijn het als kosmische lichamen die door een natuurlijke, spontane kracht bij elkaar worden gesmeten.
Chaos en spontane beweging komen naar voren als een hoofdmotief, uitgedrukt in verschillende formaten en intensiteiten. Merabs expressieve kunst dompelt de kijker onder in een soort enigma: het visuele aspect is onvoorspelbaar. Op het eerste gezicht zien de doeken er hetzelfde uit, alsof we naar verschillende variaties op een thema kijken, maar dan ontdekken we verhalende elementen van verschillende inhoud. Gelijksoortige silhouetten kunnen alleen van een afstand worden waargenomen als een homogene menigte, en van dichterbij kunnen we ze zien als afzonderlijke menselijke wezens, terwijl hun schaduwen identiek lijken.
De kunstenaar stelt vragen over de eigenheid van schaduwen en hun mogelijke betekenissen: wat gebeurt er met het lichaam als het een schaduw wordt? Is het alleen het proces van kleurverandering wanneer de gekleurde werkelijkheid wordt getransformeerd in een zwart of grijs silhouet, of zijn schaduwen slechts 'demonen' die uit de innerlijke wereld worden verdreven? Is de schaduw onlosmakelijk verbonden met het lichaam of kan hij als een onafhankelijke entiteit worden beschouwd?
In deze retoriek houdt de kunstenaar zich bezig met de oneindige mogelijkheden van mogelijke composities. Compositie is daarom een cruciaal punt in de kunst van de schilder en met behulp daarvan drukt hij de dramatische kant uit die vaak moeilijk weer te geven is. Door ruimte, lichamen en schaduwen samen te voegen, raakt hij aan essentiële vragen. Merabs bedoeling is om een ruimte te laten zien die echt is, maar een bepaalde uitdrukking nodig heeft om het duidelijk te maken.
Merab Surviladze woont en werkt in Brussel, maar hij werd geboren en volgde zijn eerste kunststudies in Tbilisi, Georgië, een post-Sovjetland waar het artistieke veld in perioden van politieke en economische crisis volop in beweging is. Merabs werk is vooral geïnspireerd door trends in de kunstscene en reageert op het ritme van de tijd. Hij bracht zijn verschillende experimenten tot bloei met de serie Shadows, een belangrijke fase in zijn artistieke biografie.
17 - 18.05
14:00 > 19:30